Liander houdt succesvolle ‘slim laden’ proef

vrijdag 2 december, 2022

Op 126 laadpunten verspreid over tien Amsterdamse wijken is tussen december 2021 tot oktober 2022  een proef gedaan met flexibele oplaadsnelheid voor elektrische auto’s. Daaruit blijkt dat met slim laden drie tot vier keer meer nieuwe laadpunten geplaatst kunnen worden binnen de grenzen van het bestaande elektriciteitsnetwerk. 

Dergelijke ‘flexpower’ zorgt dat auto’s in een buurt de beschikbare stroom onderling verdelen. Zijn er in de buurt auto’s klaar met laden en blijven ze aan de lader staan? Dan wordt de stroom van de niet gebruikte laadpunten verdeeld over de andere auto’s. Auto’s krijgen ook extra stroom als er meer energie beschikbaar is op het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld door lokale energieopwekking. Als er weinig stroom beschikbaar is en veel auto’s tegelijk opladen, krijgen ladende auto’s tijdelijk minder stroom.

Een belangrijk uitgangspunt van de proef was dat de eigenaren van de elektrische auto’s geen hinder ondervinden van de flexibele laadsnelheid. EN dat blijkt ook succesvol te zijn gelukt; volgens Liander merkten gebruikers aan het eind van de laadsessie over het algemeen niets van de schommelingen in de laadsnelheid. Elektrische auto’s staan sowieso meestal veel langer ingeplugd dan dat ze aan het opladen zijn. Alleen bij de auto’s die kort parkeren zagen de onderzoekers een gering effect. Dit betrof slechts 13% van de laadsessies. Deze auto’s kregen ten opzichte van een laadsessie zónder slim laden 4,8% minder energie. Hier zijn geen klachten over ontvangen.

Flexpower is zo succesvol dat het onderdeel wordt van het nationale opschalingsprogramma ‘Slim Laden voor Iedereen’, waar in het kader van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) aan wordt gewerkt. De gemeente Amsterdam werkt aan het toepassen van het Flexpower-concept op alle huidige en toekomstige publieke laadpunten in Amsterdam. Daarmee brengt zij de succesvolle proef ook in de praktijk.

Het onderzoeksproject Flexpower 3 is een samenwerking van de gemeente Amsterdam, netbeheerder Liander, Heijmans, Vattenfall, de Hogeschool van Amsterdam en ElaadNL.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: Liander